Roof Style Construct
Prietenul tau in domeniul acoperisurilor.
Montaj acoparisuri

Ghid montaj tigla metalica

Introducere Tigla metalica este un material relativ nou care se foloseste pentru acoperis. În acest material se gasesc concomitent astfel de propietati cum ar fi : un design frumos, taria otelului, siguranta ecologica si antiincendiara, si o vasta gama de culori. Datorita sigurantei, esteticii si unui pret accesibil tigla metalica a devenit materialul cel mai solicitat pentru acoperirea cladirilor. Tigla metalica este fabricata din tabla zincata cu grosimea de (0.47-0.5) mm acoperita cu un strat de pasivizare, unul de grund (strat primar) urmat de stratul de poliester cu grosimea de 25 micrometri. În productie se foloseste numai tabla zincata de cea mai înalta calitate, având o acoperire de Zinc de (225-275g/m2). Tigla metalica poseda mai multe calitati, care nu pot fi gasite la celelalte sisteme

 1. de învelitori:
 2. aspect placut;
 3. greutate mica (aproximativ 5kg/m2);
 4. montaj simplu;
 5. o gama vasta de culori;
 6. termen lung de exploatare a acoperisului (peste 50 de ani);
 7. nu necesita vopsire ulterioara.
Tigla metalica poate fi folosita ca material de acoperis pentru constructii noi, atât si pentru constructii de renovare a cladirilor vechi.

De ce tigla metalica?

 • Pentru ca într-adevar reprezinta o solutie optima atât pentru constructiile noi, cât si pentru renovarea celor vechi, montarea constând într-un proces simplu si rapid.
 • Pentru ca tigla metalica este o alternativa mult mai convenabila si din punct de vedere estetic, lucru ce nu trebuie trecut cu vederea.
 • Pentru ca rezistenta si greutatea mica fac din tigla metalica concurentul favorit la titlul de cea mai buna învelitoare. Tigla ceramica e grea iar acest lucru aduce dupa sine necesitatea unei capacitati portante mari a sarpantei. Pe un acoperis de 200 m2 veti aseza o sarcina de peste 10.000 kg în cazul tiglei ceramice, fata de numai 1.000 kg în cazul tiglei metalice. Pentru ca structura necesara este usoara, cheltuielile totale ale constructiei sunt foarte mult diminuate.
 • Si nu în ultimul rând, pentru ca tigla metalica ofera o estetica deosebita, nu necesita cheltuieli de întretinere, nu formeaza muschi si are o longevitate mult mai mare decât tigla ceramica sau tabla zincata. Durata de viata poate depasi 50 de ani.
 • Sipca orizontala, sipca verticala si folia anticondens

  Pentru asigurarea bunei aeresiri a spatiului format între TIGLA METALICA si FOLIA ANTICONDENS este importanta montarea SIPCII VERTICALE. Daca pornim de la faptul ca imediat pe ASTERIALA se asterne FOLIA ANTICONDENS, care trebuie asternuta perpendicular pe directia de scurgere, adica perpendicular fata de CAPRIORI, în vederea asigurarii ventilarii, este strict necesara prezenta SIPCII VERTICALE, care se monteaza de-a lungul CAPRIORILOR si cu ajutorul careea se prinde si FOLIA ANTICONDENS. SIPCA ORIZONTALA (cea de baza) se monteaza peste SIPCA VERTICALA. Un moment important este distanta între SIPCILE ORIZONTALE. Aceasta distanta trebuie sa fi e egala cu lungimea modulului TIGLEI METALICE pe care o montati (pentru BANGA = 350 mm) si aceasta distanta se masoara între AXELE SIPCII ORIZONTALE indiferent de sectiunea acestora. Unica exceptie o face distanta între primele doua SIPCI. ORIZONTALE. Primele doua SIPCI ORIZONTALE înseamna sipca de la streasina si urmatoarea, deoarece montarea SIPCII ORIZONTALE se începe de la streasina acoperisului. Deci distanta de la începutul primei sipci pâna la axa celei dea doua trebuie sa fi e de 280 mm-300 mm (vezi desenul). Acest lucru se face pentru obtinerea stresinei necesare a TIGLEI METALICE în vederea scurgerii satisfacatoare a apei pluviale în jgheab. De obicei aceasta streasina se face de 50 mm-70 mm. dar din moment ce s-a micsorat distanta dintre sipci, primul modul al TIGLEI METALICE se va lasa mai jos fata de restul panoului de tigla metalica, de aceea se impune montarea SIPCII SUPLIMENTARE, care trebuie sa aiba grosimea de 20 mm (atât cât are pragul TIGLEI METALICE), fapt care va readuce primul modul al panoului de tigla metalica în planul întregului panou. SIPCA SUPLIMENTARA se monteaza la STREASINA la imediata începere a CAPRIORULUI.

  Sortul de jgheab

  SORTUL DE JGHEAB se monteaza la STREASINA acoperisului de asupra ASTERIALEI si sub FOLIA ANTICONDENS. Punctele de fi xare a acestuia vor avea o distanta de 400 mm-500 mm unul fata de altul. Suprapunerea a doua SORTURI trebuie sa fi e de aproximativ 100 mm.

  Tigla metalica

  Odata achizitionata, TIGLA METALICA va fi stocata un timp înainte de a fi montata. Pentru stocare se recomanda asezarea panourilor de tigla metalica pe calupuri din lemn. Se recomanda ca în timpul stocarii, panourile de tigla metalica sa fi e acoperite, dar în acelasi timp sa se asigure o aeresire buna a lor.

  Pentru înlaturarea depunerilor de pe panoul de tigla metalica în nici un caz NU FOLOSITI MATERIALE ABRAZIVE SI PRODUSE PE BAZA DE ALCOOL. În scopul curatarii se foloseste o perie moale. De obicei tigla metalica se livreaza la dimensiunile necesare, cerute de client, totusi daca e nevoie de efectuat unele decupari suplimentare sau o taietura de colt, folositi instrumente admise (foarfeca de tabla, freza electrica, etc). În nici un caz nu folositi fl exul sau alte unelte abrazive având turatii mari de functionare, deoarece pot cauza înfi erbântarea stratului de zinc care este protectorul principal al tablei, prin urmare deteriorându-l. Iar în cazul fl exului, particulele abrasive fi erbinti pot cadea pe suprafata decorativa a tiglei metalice deteriorând-o. Oricât de atenti nu am fi , este posibil ca în timpul lucrarilor de manipulare sau montare sa deterioram putin stratul decorativ prin aplicarea unei zgârâeturi nesemnifi cative la prima vedere, dar care poate evolua în timp. De aceea toate zgârâeturile aparute trebuiesc imediat prelucrate cu vopsearetus pentru a evita orice posibila problema în viitor.

  Montarea panourilor tip tigla metalica

  În cazul în care avem un acoperis cu o panta nu foarte lunga (maxim 4 m – 4,5 m), panourile de tigla metalica pot fi livrate la lungimea pantei si montajul va fi unul foarte simplu. Panourile pot fi montate din stânga în dreapta sau invers cu unica diferenta ca într-un caz ele vor fi puse unul peste altul, iar în celalalt caz se vor introduce unul sub celalalt. În cazul în care avem o panta mai lunga de 4,5 m este recomandata livrarea panourilor de tigla metalica astfel ca toata lungimea apei sa fi e acoperita de doua, trei sau mai multe rânduri de panouri. Pentru a asigura îmbinarea corecta a panourilor trebuie sa se respecte consecutivitatea montarii lor (vezi desenul). De asemenea, un factor important în obtinerea unui acoperis complet satisfacator este geometria sarpantei acestuia. Este important sa se respecte paralelismul si/sau perpendicularitatea laturilor. Iar ca o verifi care serveste masurarea diagonalelor apei (în cazul unui dreptunghi). Ele trebuie sa fi e egale, si, în afara de aceasta trebuie sa mai fi e satisfacuta înca o conditie: COAMA trebuie sa fi e paralela cu STREASINA sau LATERALELE trebuie sa fi e paralele. De obicei se recomanda prinderea primelor doua-trei panouri si verifi carea paralelismului lor cu STREASINA, si daca e cazul reglarea. Este important de mentionat ca NU SE RECOMANDA montarea TIGLEI METALICE pe o panta mai mica de 140. Aceasta recomandare este motivata prin capacitatea de scurgere a apei pluviale de pe acoperis.

  Dolia

  DOLIA se monteaza la intersectia a doua planuri (ape) în care acestea formeaza îmbinare interioara. De obicei aceste îmbinari sunt cele mai importante din întreg sistemul de acoperis. De aceea trebuie sa se respecte toate regulile de montare. DOLIA se monteaza sub panourile de tigla metalica în asa fel ca sa fi e capabila sa preia tot debitul de apa creat de apele pluviale. De obicei laturile DOLIEI sunt de 250-300 mm. Dar în cazul în care pantele care se scurg în DOLIE au suprafete si unghiuri de înclinare destul de mari se recomanda folosirea DOLIEI speciale care are laturile mai mari decât cele obisnuite. Marimea laturilor se va stabili de responsabilul echipei de montaj, care datorita experientei va aprecia cât se poate de exact care ar trebui sa fi e marimea DOLIEI. Pornind de la ideea ca functia DOLIEI consta în preluarea debitului de apa pluviala de pe acoperis, este STRICT INTERZISA STRAPUNGEREA acesteia. Fixarea DOLIEI se face cu ajutorul unor scoabe din tabla, care se prind de marginile DOLIEI si se fi xeaza de sipca cu autofi letante sau cuie.

  Coama

  Coama se monteaza la intersectia a doua planuri (ape) în care acestea formeaza îmbinare exterioara. Pentru asigurarea bunei circulatii a aerului si corespunzator ventilarii spatiului dintre tigla metalica si folia anticondens trebuie sa se tina cont de faptul ca panourile de tigla metalica NU TREBUIE SA SE UNEASCA la îmbinarile de coama. Pentru asigurarea etansietatii si prevenirea patrunderii apelor pluviale si mai ales a zapezii prin spatiile goale dintre coama si ondulele tiglei metalice trebuie sa se monteze banda de etansare. Aceasta poate avea forma care imita ondulele tiglei metalice sau poate fi universala. Banda de etansare universala de obicei este autoadeziva având o anumita latime si grosime (difera de la un producator la altul). Dar odata lipita pe coama are capacitatea de a se expanda, astfel umplând spatiile goale. Coama se prinde de tigla metalica cu suruburi autoforante standard. Punctele de fi xare a acestora vor avea o distanta de 400 mm-500 mm unul fata de altul. Suprapunearea a doua coame este de aproximativ 100 mm.

  Bordura fronton (cornier de margine)

  Bordura fronton (cornierul de margine) se monteaza în partile laterale ale acoperisului în locurile în care avem terminatii laterale drepte ale panourilor de tigla metalica. Bordura fronton se monteaza de jos în sus de-a lungul apei si se prinde cu suruburi autoforante la distanta de 400 mm-500 mm. Suprapunerea a doua bordure trebuie sa fi e de aproximativ 100 mm.

  Sortul rupere panta

  SORTUL RUPERE PANTA “EXTERIOR” se monteaza în locurile în care avem rupere exterioara de panta. La montarea sortului de rupere panta trebuie sa se respecte modalitatea de montare. Este important ca acesta sa fi e montat sub panoul de tigla metalica a pantei superioare (între sipca si tigla metalica) si deasupra panoului de tigla metalica a pantei inferioare (vezi desenul). Locul îmbinarii SORTULUI cu panta superioara trebuie sa fi e etansat cu banda de etansare. SORTUL RUPERE PANTA “INTERIOR” se monteaza în locurile în care avem rupere interioara de panta. La montarea sortului de rupere panta trebuie sa se respecte modalitatea de montare. Este important ca acesta sa fi e montat sub panoul de tigla metalica a pantei superioare (între sipca si tigla metalica) si deasupra panoului de tigla metalica a pantei inferioare (vezi desenul). Locurile îmbinarii SORTULUI cu ambele pante trebuie sa fi e etansat cu banda de etansare.

  Racord perete si atic

  În locurile de îmbinare a tiglei metalice cu suprafete verticale (perete, cos de fum) se foloseste RACORDUL DE PERETE. Acesta se prinde de tigla metalica cu suruburi autoforante. Îmbinarea RACORDULUI DE PERETE cu tigla metalica trebuie etansata cu banda de etansare. Îmbinarea RACORDULUI DE PERETE cu suprafata verticala (perete, cos de fum) trebuie neaparat etansata cu silicon, banda de etansare adeziva pe ambele parti sau banda de etansare hidroizolanta. ATIC-ul se monteaza pe partea superioara a peretelui având menirea de protejare a acestuia. ATIC-ul de obicei se produce la comanda cumparatorului având sectiunea necesara, în dependenta de latimea peretelui pe care se monteaza. ATIC-ul se prinde de obicei cu suruburi autoforante în partile laterale ale acestuia. Suruburile autoforante se însurubeaza în pene de lemn introduse în perete anterior.

  Retinator de zapada

  Pentru prevenirea alunecarii zapezii de pe acoperis în vederea protejarii jgheaburilor si evitarea traumatizarii oamenilor se monteaza RETINATORII DE ZAPADA. RETINATORUL DE ZAPADA se monteaza la o distanta de aproximativ 1m-1,5 m de streasina, adica la al treilea si al patrulea modul al panoului de tigla metalica. În afara de functionalitate, RETINATORUL DE ZAPADA trebuie sa fi e montat în asa fel ca sa asigure si un aspect placut. De acea se recomanda urmatorul procedeu de montare: spre exemplu daca primul RETINATOR a fost montat la al patrulea modul, atunci al doilea RETINATOR se monteaza la modulul al treilea, al treilea RETINATOR la modulul al patrulea, al patrulea RETINATOR la al treilea modul, etc. Partea superioara a RETINATORULUI DE ZAPADA se prinde cu surub autoforant la capatul modulului în imediata apropiere de prag (vezi desenul). Partea inferioara a RETINATORULUI DE ZAPADA de asemenea se prinde cu surub autoforant de partea superioara a ondulei de tigla metalica. Pentru prinderea RETINATORILOR DE ZAPADA cu lungimea de 1m, de obicei se folosesc 8 suruburi autoforante, 4 pentru partea superioara si 4 pentru cea inferioara.

Servicii


Contact

Soseaua Alexandriei, nr.2, sector 5, Bucuresti

Mobil : 0742.033.266
bogdan@montajacoperis.ro